LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  Integrated Designdotlighting design rolloverdotligh sculptdotbldng performance rolloverdotr+d rolloverdotfirmdotcontact  
   


Arts Projects
Commercial Projects

Institutional Projects
Laboratory Projects
Residential Projects School Projects
 
 
   

boalthall

An existing courtyard in the Law Building at the University of California, Berkeley, was excavated and infilled to provide new classrooms, offices, the Law Library extension and a plaza with cafe. Loisos + Ubbelohde provided daylighting and shading analysis, and glazing specifications to provide daylighting in the subterranean library spaces including reading room, offices and storage. The courtyard above is populated with skylights and glass pavers to provide natural daylight for office areas and work space in the subterranean library. Exterior ceramic shading, glazing specifications and coordination with landscape architecture for the cafe on the plaza level was also included in the L+U scope. Direct beam is carefully controlled but allowed to enter in order to provide a connection with diurnal and seasonal changes.

The southeast corner of the completed building. Skylights for the subterranean offices are visible at the base of the south facade.

The reading room with shades deployed

More Detail

Previous Project | Next Project

 

 

 


ARCHITECT
Ratcliff Architecture

LOCATION
Berkeley, CA

CURRENT STATUS
Occupied, 2011
AWARDS
USGBC LEED Gold, 2012

Society for College and University Planning/AIA Committee on Architecture for Education Honor Award, 2012

Library Journal Top 5 Landmark Libraries Honor Award, 2012

AIA East Bay Design Honor Award, 2011


Photograph of completed cafe

library
libraryRadiance simulation of cafe

Completed Images, courtesy of Ratcliff Architecture