logo  
     
  Integrated Designdotdotligh sculptdotdotdotdot  
     

Arts Projects
Commercial Projects

Institutional Projects
Laboratory Projects
Residential Projects School Projects
 
 
   

In Los Angeles's 1912 Armory’s Main Hall, converted into a flexible, open two-story courtyard and by an interior bamboo garden, is the heart of the Science Education Resource Center of the California Science Center. Libraries, labs, meeting rooms, and classrooms flank the atrium’s perimeter and are provided access to the new North school building via a pair of bridges that lead across an outdoor garden lunchroom.

Loisos + Ubbelohde developed predictive methods including advance shade simulation, micro-climate and comfort analysis to assess the impact from the geometry of the courtyard, the orientation and size of the roof opening, the introduction of a bamboo grove and water features, and the presence of heavy mass walls, both shaded and receiving solar radiation.  These findings assisted the exhibit designer, Gyroscope Inc., to design and locate experimental facilities and helped the California Science Center predict how to use the Big Lab as conditions change both diurnally and seasonally.

bulletInterior photograph

“Comfort in the Science Garden” from PLEA 2006 Clever Design, Affordable Comfort, Proceedings of the 23rd Conference on Passive and Low Energy Alternatives, Geneva, Switzerland, September 2006, pp. ii-523–528.
pdfDownload PDF

Previous Project | Next Project

 


ARCHITECT
Morphosis Architects

LOCATION
Los Angeles, CACURRENT STATUS
Occupied, 2004


bulletAerial photograph


bulletInterior photograph

Photographs courtesy of Morphosis Architecs