LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
  Integrated Designdotlighting design rolloverdotlight sculpture rolloverdotbldng performance rolloverdotr+d rolloverdotfirmdotcontact  

Commercial Projects

Institutional Projects
School Projects

Laboratory Projects
Residential Projects


This housing complex for the University of California, Berkeley is a 424-bed residence hall and apartments with centers for Academic and Residential Life.  The 6-story, 114,000 sf building is designed to snake around significant historic trees on the site which are lit at night. The electric lighting design begins with daylighting.  Loisos + Ubbelohde developed an innovative lighting control strategy that balances stringent budget demands with extensive occupancy and daylight sensing.  Research-grade computer simulations and analysis techniques were used to predict and visualize daylight levels in primary spaces throughout the year, helping us to tailor the light sources, fixture layout, and lighting controls to spatial and material configurations.  The electric lighting strategies were developed in concert with the daylighting so that evening and overcast lighting levels and color temperatures are complimentary and welcoming. 

concourseThe main concourse connects the Channing Way entrance with the interior courtyard.

More Detail

Previous Project | Next Project


Behnisch Architekten

Berkeley, CA

Occupied, 2012

Above: Rendering of main concourse with isolux contours showing Illuminance.

Below: Perspective plan rendering of main concourse with isolux contours showing Illuminance.


All images of finished building by Russell Abraham.