LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  Integrated Designdotlighting design rolloverdotligh sculptdotbldng performance rolloverdotr+d rolloverdotfirmdotcontact  
   

Arts Projects
Commercial Projects

Institutional Projects
Laboratory Projects
Residential Projects School Projects
 
 
   

packard

This 4,000 sf spiritual retreat on the Stanford campus is designed to inspire personal renewal, providing a refuge from the intensity of daily life and a space for quiet reflection. The center is intended to be calming and technology-free, a response to the increasing stress of student life.There are hidden courtyards and spaces that are not immediately visible, allowing visitors to discover each feature of the  center. The entryway is extended with navigation through tree and bamboo groves to reach the entrance. Once inside, the interior rooms open to the mature oak glade beyond. Skylights carefully illuminate the “Windhover” series of paintings by the late Stanford professor and artist Nathan Oliveira with natural light.  Rammed earth walls, wood surfaces, and water heighten the visitor's sensory experience.  Loisos + Ubbelohde provided luminous programming and analysis to establish the viewing conditions of the paintings similar to Oliviera's studio, daylighting and shading design, climate responsive design analysis, and strategies for sustainable mechanical support systems.

sun path
Horizon shading images for North, Center and South galleries.


Previous Project | Next Project

 

 


ARCHITECT
Aidlin Darling

LOCATION
Palo Alto, CA

CLIENT
Stanford Universityline
Radiance image of North Gallery revealing surface brightness.

radiance2
Radiance image of North Gallery showing illumination levels.


Radiance image of South Gallery revealing surface brightness.